СЗО предупреди, че има активизиране на случаите на зараза в Централна и Източна Европа

Няколко европейски страни, сред които и Германия, удължават действащите ограничения срещу COVID-19. Световната здравна организация предупреди, че има активизиране на случаите на зараза с коронавируса в Централна и Източна Европа.

Броят на новите случаи на зараза с коронавирус в Европа е нараснал миналата седмица с 9%. Това слага край на тенденцията за намаляване на новите случаи на Стария континент, наблюдавана в продължение на шест седмици.

Германия удължава ограниченията срещу COVID-19

„Свидетели сме на ръст на заразените в Централна и Източна Европа. Новите случаи също се увеличават в няколко западноевропейски страни, където нивата вече бяха високи”, заяви Ханс Клуге, представител на СЗО за Европа.

Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, с още три седмици - до 28 март. Срокът на действащите сега ограничения изтичаше в неделя. Канцлерът Ангела Меркел очерта нов план в няколко фази за разхлабване на мерките.

„Още един път сме на прага на нова фаза на пандемията, в която не можем да влезем безотговорно. Днес можем да говорим за надежда и за преход към нова фаза, защото всички ние постигнахме много в нашата страна през последните няколко месеца”, заяви Ангела Меркел .

Междувременно, Германия одобри използването на ваксината на AstraZeneca при хора над 65-годишна възраст.

Заради бързото разпространение на новите случаи на COVID-19, Унгария обяви нова карантина. Всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките, ще бъдат затворени. Началните училища ще преминат на дистанционно обучение.

„Скоростта на заразяването расте и е сред най-високите в Европа. Третата вълна на пандемията е много мощна и по-тежка от втората”, заяви Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на Виктор Орбан.

От средата на ноември в Унгария e в сила нощен полицейски час, хотели и ресторанти са затворени, а дистанционното обучение е въведено във всички средни училища.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.