За разликата между родилно петно и хемангиом говори д-р Айлин Шеф

Едни от най-разпространените тумори в ранна детска възраст са хемангиомите. Изглеждат като малко червено петно по кожата на бебето. Често родителите си мислят, че става дума за родилно петно. А старите баби дори обясняват, че такива петна се появяват, когато бременната много е искала да опита дадена храна и скришом си е взела от нея.

Тези фолклорни интерпретации само идват да покажат, че хемангиомите са с дългогодишна история. Въпреки това, причината за появата им не е напълно изяснена.

"10% от родените имат такъв временен проблем, детските хемангиоми се появяват в първите седмици и преминават, докато родилните петна са налични още по време на раждането, те не изчезват във времето", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS дерматологът д-р Айлин Шеф.

Специалистът сподели, че не употребява думата тумор пред родителите, защото се стресират, а самото образувание бързо нараства, след което започва обратното развитие и изчезва, като 90% то отшумява поне до деветата година, а хемангиомите са кръвоносни съдове, които са се разширили.

Д-р Шеф заяви, че е много трудно, почти невъзможно, кожата върху хемангиома да наруши целостта си при допир, най проблемни са тези, които се намират в областта на лицето, очите, устните, носа и информира, че по-често хемангиоми имат недоносени момиченца, предимно заченати инвитро.

Лечението се извършва със специален сироп, който се поема от Здравната каса, а в редки случаи с крем на същата основа.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.