Единствената глуха актриса, печелила почетната статуетка, е Марли Матлин

Пол Раджи, който е номиниран за награда "Оскар" за ролята на наставник на пристрастени към наркотици с увреден слух във филма "Без звуци в живота", каза, че най-честата реакция за филма от такива хора е "колко готино показвате група глухи наркомани", предаде Ройтерс.

"Това звучи малко странно. Но те са просто щастливи да ги показват в позитивна светлина", заяви Раджи в интервю.

Защитници на правата на хората с увреждания се надяват, че отличните отзиви за "Без звуци в живота" ще доведат до това да се заснмат повече подобни продукции.

Мария Бакалова е сред най-желаните гости на телевизионните шоута в Холивуд (ВИДЕО)

Единствената глуха актриса, печелила награда "Оскар", е Марли Матлин през 1987 г.

Този месец холивудски звезди, сред които Ейми Полър и Наоми Харис, подписаха писмо с призив холивудските студиа за намерят специалисти, които да разработят възможностите за наемане на хора с увреждания - и пред, и зад камера.

Родителите на Пол Раджи са глухи и езикът на знаците е първият, който той научава. Преди ролята в "Без звуци в живота" той работи като преводач на езика на знаците и играе в специализиран театър за хора с увреден слух в Лос Анджелис.

„ОСКАРИ“ 2021: Брад Пит, Харисън Форд и Рене Зелуегър връчват статуетките

Създателите на филма обаче бяха разкритикувани, че са наели хора с нормален слух - Риз Ахмед и Пол Раджи, в ролите на глухи. Няколко души в актьорския състав все пак са със слухови проблеми.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.