Темата коментира началникът на РУО-София Ваня Кастрева

Удължаването на учебната година ще се отнася само за училищата, които са се възползвали от възможността да имат проектни дейности и занимания по интереси през декември.

„За всички останали - учебните занятия приключват по първоначалната заповед на министъра на образованието. И в изпълнение на учебния план с предвидените учебни седмици”, обясни началникът на Регионалното управление на образованието - София-град Ваня Кастрева. 

МОН обяви сроковете за края на учебната година

Допълнителните дни са предвидени за занимания по интереси и проектни дейности: „Удължаването е една възможност за занимания по интереси, за компенсиране на изоставане. За всяко училище то е изключително индивидуално”, посочи още Кастрева.

Тя допълни: „Много е важно директорите на училища да организират свои училищни програми и да ги презентират на сайтовете си, както и през родителите, защото това няма задължителен характер за всички ученици. Няма да се пишат отсъствия. По желание на родителите детето може да не посещава тези допълнителни седмици”.

Връщат всички ученици в клас

На този фон от 31 май се разрешава присъственото обучение на всички класове едновременно. 

„Тъй като все още не е отменена епидемичната обстановка в страната, има възможност някои ученици да останат у дома. Това става с молба до директора на училището”, уточни Кастрева.