Франсоа Берардино представя най-емблематичните творби на артиста

Французинът Франсоа Берардино е един от най-големите почитатели на на художника Банкси . Той откри изложба с 223 творби на артиста във фреснкия град Грини. 

Берардино се запознава с Банкси преди художникът да получи световна слава. Бил в британската столица, за да участва във фестивал на уличния театър и там се виждат за първи път.   

"Посетих (студиото на Банкси), а срещата ни продължи по-малко от половин час.  Много си допаднахме… с моя лош английски му казах: "О, това, което правиш е супер е, много е забавно“, а той ми каза "добре, ако искате, вземете две от моите творби", споделя французинът.

Продадоха на търг творба на Банкси с лика на Ленин за близо 1 млн. долара (СНИМКА)

Няколко месеца по-късно Берардино се натъква на книгата на Банкси "Wall and piece" и си дава сметка кой е човекът, който му е дал рисунките. След това разбира и за социалните послания, които артистът отправя с творбите си. 

"За мен Банкси се е превърнал в митичен герой, за мен той е като Зоро или Робин Худ... Той е бунтар, анти-консуматор. Замислям се, че ако утре реши да разкрие самоличността може би би разочаровал много хора. Или пък да ги изненада – представете си ,че сега стои някъде до вас, а вие дори не подозирате. Предполгам ,че ако се разкрие творбите му веднага биха загубили стойност", разказва той. 

Откриха изложба на Банкси, която обхваща 15 години от кариерата му (ВИДЕО)

В експозицията му са включени пощенски картички, плакати, различни репродукции на творби на Банкси подчертават разнообразието в творчеството на художника  

Изложбата  продължава до 10 юли.