Някои от картините са създадени през 2006 г., когато са купувани за 500 долара, сега минималната цена на всяка започва от 50 000

Изложбата в Брюксел е органзирана от Деодато Салафия, колекционер на творби на Бански, който започва да събира негови произведения на изкуството преди пет години. 

„Важното в случая е, че експозицията обхваща 15 години от творческия процес на Банкси. Някои от картините са създадени през 2006 г., когато съм ги купувал за 500 долара, сега минималната цена на всяка започва от 50 000, така че това е огромно покачване на стойността", раказва организаторът.

"НАИВ БЪЛГАРИЯ 2021": Виртуална изложба от първото биенале на наивизма у нас

Сред изложените произведения на изкуството са някои от най-известните творби на Банкси, прочут със своите социални и политически послания.  Сред тях са „Love Rat“, „Donuts Strawberry“ и „The Flower Thrower“, триптих отпечатан  през 2019 г. върху рециклиран картон.  

Деодато Салафия се надява на повече посетители, които да разгледат изложбата му, за да  разгледат творбите на мистериозният художник, които крие самоличността си: 

„Всички искат да видят Банкси, може би защото никой не го познава“, казва Салафия. 

Изложбата, посветена на 15 години от кариерата на твореца, който крие лицето си, остава в галерията до 22 май.