Работата на Парламентарната комисия за полицейското насилие е компрометирана, заяви Калина Чапкънова

Поредна ос на напрежение между ВСС и депутатите. Поводът този път е искането на част от народните представители за предсрочно освобождаване и разследване на прокурор Вероника Трифонова. От Висшия съдебен съвет отговориха, че председателят на ресорната комисия - Николай Хаджигенов, нямал право да настоява за това, защото бил в конфликт на интереси.

С декларация, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет застана единодушно зад прокурор Вероника Трифонова. А зад искането за отстраняване и разследване съзря последователни и тенденциозни действия с цел дестабилизиране на съдебната система.

„Работата на комисията е компрометирана, тъй като председателят е в конфликт на интереси. Той е бил адвокат на част на пострадалите и лично е съветвал тези лица и е дал насоки за пасивно поведение. Това е било негова стратегия”, заяви Калина Чапкънова - говорител на Прокурорската колегия.

„Фактите са такива. От 11 пострадали зад колоните, не са дали четирима обяснения. Това са представляваните от мен пострадали. Моите хора обаче са предоставили цялата документация, медицинската включително”, обясни Хаджигенов. Според него обвинението е поискало и получило съдебна експертиза, доказваща упражнено насилие.

„За пореден път призоваваме българските политици да не превръщат съдебната власт и магистратите в залог на своите амбиции и интереси”, каза Чапкънова.

Нови разкрития в комисията за полицейско насилие по време на протестите

И докато кадровият орган и законодателите водеха задочен спор, къде ще отиде Бюрото за защита на свидетели откри нов фронт по линията бивши и настоящи управляващи. Ден преди народните представители да решат дали окончателно го връщат в Министерството на правосъдието, силовият министър Бойко Рашков напомни, че генезисът му е именно там.

„Натрапва се, така, едва ли не мнението, че тия толкова на брой служители в това Бюро, охраняват само главния прокурор. Най-добре би било този човек - Иван Гешев, той да бъде инициатор на тази промяна. Това би било по-морално. А не да чака някой да си каже и със законови промени да иска да премахне това Бюро за защита”, смята той.

 От своя страна лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов за пореден път разкритикува работата на депутатите.

„Само е зор да дадат на техния приятел Янаки Стоилов Бюрото за защита. Това е голямата съдебна реформа. Това е свършено от парламента”, посочи той.

От прокурорската колегия излязоха с декларация. Ето целия текст:

„Декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

по повод препоръка на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията към 46-то Народно събрание

По повод разпространената на 13 септември 2021 г., информация от медии, според която Временната парламентарна комисия препоръчва отстраняване и разследване на Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява тревога и безпокойство от поредния опит за грубо погазване на принципите за върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт. Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Прокуратурата на Република България, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на Европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания.

 

 

Категорично се противопоставяме на разгласената от председателя на Временната комисия препоръка, която дискредитира българската държава и Народното събрание, като законодателен орган, тъй като представлява опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и на Европейската прокуратура. Под съмнение е поставено както решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за излъчване кандидатурата на Вероника Трифонова за европейски делегиран прокурор, така и решението на Европейската прокуратура за нейното назначаване. Отправените внушения за некомпетентност, нарушаване на професионалните и етични стандарти, злоупотреба със служебно положение и неправомерна обвързаност на прокурор Трифонова са в противоречие с етичните норми и дължимото поведение, което следва да има народният представител. 

Журналист: Кьовеши отказа да коментира случая с прокурор Трифонова

Резултатът от работата на Временната комисия е компрометиран и от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия.

Припомняме, че като гаранция за защита правата на гражданите, българският законодател е предвидил механизми за контрол на прокурорските актове, които се постановяват въз основа на вътрешното убеждение на прокурора и оценка на събрания доказателствен материал.

Заявяваме своята безусловна и безрезервна институционална подкрепа към Вероника Трифонова и за пореден път призоваваме българските политици да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси. 

Конституционно правомощие на Прокуратурата на Република България е да следи за спазване на законността и всеки опит за нейното дискредитиране е посегателство срещу основния закон и държавността.

СЛЕД "БУРЯТА" В ПАРЛАМЕНТА: Коя е прокурорката, посочена от Бойко Рашков?

Прокурорската колегия на ВСС отново призовава настоящите и бъдещи народни представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати. 

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Европейския главен прокурор, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Комисията „ГРЕКО“, до Венецианската комисия, до Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България.
 
Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г."