Четвърт милион жилища във Франция останаха днес без ток

Четвърт милион жилища във Франция останаха днес без електричество. Спряха влаковете от Нормандия до района на Париж, след като мощни ветрове връхлетяха части от Северна Франция, Нидерландия и Белгия, предаде Асошиейтед прес. Местни медии съобщиха за четирима пострадали в нидерландския град Барендрехт, близо до Южен Ротердам. Съобщава се за силни пориви на вятъра, които са откъснали плочки от покриви и са изкоренили дървета в жилищен квартал в ранните часове на сутринта.

Огромни ледени късове паднаха при градушка в Куинсланд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бурята, която вчера следобед първо връхлетя атлантическия бряг на Бретан, през нощта продължи да се придвижва на изток, повали дървета и срути покриви в някои райони. Френската метеорологична служба днес поднови предупрежденията за опасност от буря в североизточната част на страната, която граничи с Германия, Белгия и Люксембург.

Десетки жертви на свлачища и наводнения във Филипините (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според метеоролозите скоростта на вятъра в градчето Фекам в Нормандия е достигнала 175 километра в час. Изкоренени дървета са съборили електрически стълбове и според компанията "Енеди" 250 000 жилища тази сутрин са били без електричество. Прекъснато бе железопътното движение в Нормандия и региона Шампан-Арден, както и по някои линии в района на Париж, съобщи националният железопътен орган.

Торнадо и наводнения нанесоха големи щети в Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Нарушения е имало и в работата на нидерландската железопътна система заради дървета, повалени от вятъра върху релсите. Пожарникари в белгийски град близо до границата с Нидерландия съобщиха в Twitter, че са се отзовали на десетки повиквания през нощта за справяне с щети, причинени от бурята.

Германската национална метеорологична служба днес предупреди, че може да се очаква скорост на вятъра до 105 километра в час в северната и североизточната част на страната и до 120 километра в час в планинските райони. Двата зоопарка в Берлин затвориха за деня като предпазна мярка заради прогнозата за силен вятър и животните бяха прибрани в заграждения на закрито.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА