Родни предприятия имат притеснения за наложения минимален праг на компенсация

Правителството обяви, че бизнесът ще получи компенсации заради скъпия ток. Ще бъдат отпуснати милиард и половина лева. Родните производители обаче приемат идеята с известни притеснения. Славин Янакиев е ръководител на чугунени отливки за промишлеността, което снабдява близо 70% от родния пазар. По думите му компенсациите са наложителни, за да може машиностроенето да оцелее.

ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА: Държавата предлага мерки за подпомагане (ОБЗОР)

„Цената на мегават час е 1000 лв. Обичайната цена през месец юли беше около 10 лв. Ние приготвяме заготовки и отливки, които ни излизат на стойност 3 лв., преди излизаха около 30 ст.  Сега при това увеличение на цената на електроенергията ние на практика препродаваме ток”, обясни той.

Според Владимир Спасов, прокурист на фирма за хидромотори, трябва да се търси вариант за неналагане на минимален праг на компенсациите.

Радев: Необходима е дългосрочна стратегия за развитието на предвидима икономическа среда

„Опитваме всичко, за да компенсираме ситуацията у нас, защото тя е много различна в сравнение с преди шест месец. Обещани са милиард и половина, от които 350 милиона ще отидат за електроразпределителните дружества. Останалите трябва да бъдат разпределени между 600 хиляди български фирми, което ми звучи малко странно. Приветствам стъпката на правителството, но по наши изчисления, само ако АЕЦ “Козлодуй” генерира печалба от около 2 милиарда лева до края на месец март, не би трябвало помощта да е с определен праг не повече от 30% от борсовата цена. Това не е логично”, коментира още Спасов.

Той допълни, че при така наложения праг от 30% бизнесът няма да плаща 10 пъти по-висока цена, но ще плаща седем пъти по-висока такава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.