Утре се очаква помощта да бъде обсъдена в Министерския съвет

Нови мерки за над милиард лева заради високите цени на тока ще бъдат въведени у нас. Това обяви енергийният министър Александър Николов. Утре се очаква помощта за бизнеса да бъде обсъдена и в Министерския съвет.

Държавата ще отдели над 1 милиард и 500 милиона лева за тази помощ. Обхватът на мерките се разширява и те ще действат от декември до края на март следващата година.

Помощите ще са насочени към три групи. Най-сериозно финансиране ще получи бизнесът заради високите сметки - 940 милиона лева. С 350 милиона ще се подпомогнат електроразпределителните дружества, които са потърпевши от наложения мораториум. В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар - с 200 милиона лева.

До момента от бизнеса получаваха по 110 лв на МВтч, без значение  от цената, на която купуват ток. Това ще се промени от декември. Пари ще получават само фирмите,  които  плащат повече от 185 лв. за мегаватчас.

Елин Василев от Велико Търново има обществена пералня и химическо чистене. Електрическата енергия е най-големият му разход.  За ноември сметката е 4 400 лева. За последните два месеца е получил компенсации от държавата, но въпреки това се справя трудно.

„През декември, когато ръстът е с още 20% - никой нищо не казва. С вдигането на цените ние не можем да прогнозираме и да кажем на клиента колко ще му струва”, каза Елин.

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

За да овладее кризата държавата ще удължи помощта за бизнеса до пролетта, но при нови условия. Търговци като Елин ще получават компенсации вече според цената за ток, на която се е договорил.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „Ден напред” за месец юли. Това в цифри означава 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, обясни Николов.

Поставя се и таван на размера на компенсацията - тя не може да надхвърля 30% от реалната средномесечна борсова цена за юли. В това условие обаче бизнесът вижда проблем.

При 700 лева, която е вероятната цена за януари, след компенсацията от 210 лева, цената ще остане 490 лева. Това са забраняващи работа цени. При такива цени, предполагам, че много предприятия ще спрат работа”, смята Васил Велев от АИКБ.

„Това, че има определено искане не означава, че то може да бъде изпълнено изцяло. Най-вече поради съвсем прагматични обстоятелства. Трябва да се съобразяваме както със структурата на държавния бюджет, така и с разполагаемия ресурс, който има в момента”, уточни министърът.  

Радев: Необходима е дългосрочна стратегия за развитието на предвидима икономическа среда

Докато мораториумът на цените за тока, парното и газа тече, правителството ще търси механизми за по-прозрачно определяне на цените на енергоресурсите. Според бившия премиер Бойко Борисов замразяването на цените не решава проблема, а го отлага.

„Всеки, който има хлебарница, автомивка, фризьорски салон, всички, които работят с ток - плащат безумни сметки. А парите се акумулират в държавните дружества”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Правителството ще търси начин да увеличи доставките на азерски газ до изграждането на интерконектора с Гърция.

„Изследвахме с екипа и на „Булгартрансгаз” възможността за доставяне на тези количества и капацитети, както през алтернативни трасета през Гърция, така и през Турция. Оказва се, че има такава възможност тези количества да постъпят в България”, каза още Николов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.