Графити артистът Иван Янков е изпълнител на проекта

Най-старото кино у нас, след много перипети и трудности, има нов облик и работи с пълна пара. Театър-кино „Влайкова“ с нов имидж, но с увтърдена слава.

Това е и Иван Янков. 43-годишен художник, арт творец, графити художник, татуировчик и барабанист в музикална група в Бургас. Той получава неочаквано предложение от своя приятелка в София и без колебание се захваща с проекта.

"Давай, Ванка, идвай да го нарисуваш това кино, ще можеш ли, тъкмо го боядисаха скоро. Ще можем ли да го направим скорострелно? Да, действаме, направихме проект набързо, едно лого трябваше да се сложат, едни ленти отстрани, филмови. И за три-четири дена, след като говорихме, аз вече бях в София. И макар че беше нула грдуса, много студено, направихме едно импровизирано скеле и за два дни проекта беше реализиран", разказва Иван Янков.

Тази скромна творба далеч не е единственото произведение на Иван Янков, който твори върху хартия, стени и човешка кожа вече цели 23 години.

"Няма лесно. Ако искаш да направиш нещо хубаво, винаги отнема много време и иска много старание. Трябва да положиш много усилия, много да изтърпиш разни неприятни неща по пътя нагоре", споделя творецът.

А по пътя нагоре Иван оставя запомнящи се шедьоври в няколко европейски държави. И си спомня десетки творби, плод на фантазия, комбинации и въображение, идеи на клиенти.

До днес Иван е рисувал на най-необичайните места. Както по стени, така и на интимни места от човешкото тяло по желание на клиента.

Освен да рисува, Иван обича и музиката. Участвал е в няколко музикални проекта, сред които и мястото му като барабанист в бургаска рок банда.

Както в музиката, така и в рисуването, Иван не си поставя рамки и правила. Просто вдъхва живот на идеите си. А те са хиляди.

"Нямам любима рисунка и не искам да ги броя. За мене всяко нещо, което съм направил, е оставило някакво послание за мен, послание за хората и не обичам да ги броя. Имаше една година, в която броях нарочно, бях поставил за цел колко ще нарусивам, нарисувах 105 неща за една година", разказва още Иван.

Творецът е баща на три деца, най-малката от които е само на 2 месеца. Желание да рисуват обаче имат и 5-годишната Изабела, и 7-годишната Христеа.

"Всичко са издраскали в къщи, това не е ли достатъчно, постоянно купувам листи. ...Тате, тате, какво е това, обяснявай тук. Светлосенки учим, те са още малки, но общо взето учим. Гледаме да ги държим в страни от таблети и телевизори", казва таткото.

За своите момичета Иван споделя, че живее в женско царство и вече планува съвместен проект със семейството си. Обща и задължително цветна изпълнена с ярък колорит рисунка. Каквито са повечето творби в чужбина, направени от бургаския артист.

"Любимия ми цвят е розовото, все пак съм в женско царство. В чужбина имам много неща и графити, и татуировки, работил съм много в чужбина", разкрива артистът.

А идеите с неизчерпаеми. Нужни са само време, литри боя, акрили, фасаген и, разбира се, най-вече цветни спрейове.  

"Най-често хората си поръчват детски стаи, искам Мики Маус, искам Батман, Супермен, някакъв комикс, детенцето искало нещо по-специално, искам да нарисуваш мен, дискотеката, гаража ми, вратата, колата ми, коли и камиони, кой каквото си поиска", казва още Иван Янков.

За себе си Иван споделя, че се чувства щастлив. И, макар и тривиално, е открил ключа за щастието, защото прави това, което наистина обича да прави.

"Това е едниственото важно нещо, освен семейството. Да правиш това, което искаш да правиш, и нищо друго. Това е формулата за успеха в живота, според мен поне", убеден е той.

Елисавета Петрова е доброволец и инициатор за новия облик на "Влайкова". Тя се познава със съгражданина си Иван и го кани да помогне с преобразяването вече реновираното кино.

PR-ът на кино-театър "Влайкова" Николета Алексиева също разказа как се е стигнало до новия вид на емблематичното място за всеки любител на киното в София.

Тя призна, че в началато просто са искали да предотвратят надраскването на новобоядисаните стени от злосторници. Търсили са продължително време художник, но не са успели. Тогава чрез Елисавета стигат до Иван.

Репортер: Елена Танева 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.