По думите й са нужни по-разширени мерки в областите с висока заболеваемост

"Ще има съвпадение на Омикрон и грипове. Особено обезпокоителна е доминацията на субтипа на грипния вирус H3N2. Той предизвиква висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 г. и тези с хронични заболявания". Това заяви вирусологът от НЦЗПБ проф. Нели Корсун в ефира на "Твоят ден".

Според нея струпването на хора на протеста в сряда на фона на Омикрон е абсолютно "неадекватно" и може да доведе до покачване на заболеваемостта. А в близките дни може да се очаква повишаване на случаите.

Относно сертификата за антитела тя коментира, че не е много коректен, но успокои населението. Все пак експертът смята, че е по-добре този тип документ да не се прилага. "Може да се препоръча мерките да се разширят в региони, където над 1000 на 100 000 души са инфектирани - София, Перник, Бургас. Маските с по-висока степен на защита и носенето им на открито също са възможна мярка. На закрито са абсолютно задължителни", посочи проф. Корсун.

COVID-19: Расте процентът на положителните проби

По думите й Омикрон все още не доминира у нас. "В момента се секвенират 192 проби в нашия център. Очаква се всички те да са от новия вариант. В следващите дни може да се очаква преобладаване на Омикрон. В САЩ 98% от случаите са от него, а Делта напълно е отстъпил. PCR тестовете разпознават Омикрон с висока вероятност", обясни медикът. И допълни, че употребата понятието "флурон" не е много коректно, но е възможно да се случи заради повишената активност на гриповете.

Проф. Корсун призова хората да бъдат спокойни относно ваксините и да се имунизират. "Може да се вярва на проучванията, въпреки че бяха направени за кратко време. В изследванията участваха десетки хиляди хора, сред тях - и хроничноболни", припомни вирусологът. Тя обясни, че различията в резултатите от COVID проби в лабораториите идват от различното ниво на чувствителност на тестовете. 

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.