Специалистът подчерта, че при ваксинирани не се открива такъв проблем, както при преболедували

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват в момента или са преболедували инфекцията, което да доведе до безплодие.

"Излязоха известен брой публикации по темата, основаващи се на тезата, че механизмът, по който COVID се развива в белия дроб е конвертиращ ензим 2, той се захваща за него и попада в клетката. В тестисите се съдържат големи количества ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ), хипотетично е много възможно COVID да се свързва, където има изобилие от такъв ензим",  това каза в "Твоят ден" акад. д-р Чавдар Славов, началник на Клиника по урология и андрология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Специалистът подчерта, че при ваксинирани не се открива такъв проблем, както при преболедували.

Той информира, чме това не е само теория, а е изпитано преди 20 години при предишна пандемия със SARS, така наречение китайски грип, при който е установено възпаление на тестиса, който намалява способността за оплождане.

Още не е установено дали това е трайно, но по опита от заушката е напълно вероятно да е, което неизбежно води до асистирана репродукция.

Акад. Славов препоръча на мъжете, преболедували COVID, да си направят изследвания при специалист.

"Другият миханизъм, по който COVID инфекцията може да засегне мъжа, е ниско ниво на тестостерона и оттам еректилна дисфункция", информира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.