Медик алармира за липса на педиатри в COVID зоните

4 от 5-те зони у нас са на прага на етап 3 от плана за справяне с пандемията. Това означава, че в следващите 5 дни в тях се очаква интензивните легла да достигнат 70% заетост. Пловдив е сред областите на прага на частичен локдаун.

45 деца са настанени в болниците, 2 са в интензивни отделения. Хоспитализираните общо са 515 души. Потокът пред COVID зоните не секва. Д-р Валентина Костуркова споделя, че ваксинацията върви обратно пропорционално на увеличението на пациентите в COVID зоните. "От началото на годината сме имунизирали 900 човека, само 12,5% от тях са с първа доза, всички останали с бустер. Голяма част от тях са пенсионери, които искат да се възползват от паричния бонус", уточнява медикът. Тя си обяснява този факт с многото новозаразени, което възпрепятства ваксинирането.

Над 11 000 нови случая на COVID-19 у нас

По думите й на ден през COVID зоните за 8 часа преминават между 60 и 70 пациенти, като 65 от тях са с бързи антигенни тестове. "Средно минават по 10 деца. Имаме проблем с COVID зоната - в нея няма педиатри. Изписваме терапия по наученото от медиите и каквото знаем като медици, даваме им медикаменти за остра вирусна инфекция", посочи тя.

Главоболие, температура и обща отпадналост са сред симптомите при децата. 5 до 10% от преминаващите през COVID зоните влизат в болница.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.