Ние сме като опълченци на предната линия, допълва тя

"Наблюдаваме хора с COVID-19, доведени от свои близки, а после те въобще не фигурират в листа на карантинираните. Контактни не се изолират, продължават да се разхождат по улиците. Не е предателство да кажеш кой ти е бил контактен, когато си заразен". Това заяви д-р Гергана Николова от БЛС за "Твоят ден".

Според нея мерките остават обикновено само на хартия. “Това не е вълна, това е цунами. Имаме страшно много пациенти. Ние сме като опълченци на предната линия, но "Радецки" няма да дойде. Омикрон ще протече различно - неваксинираните заразени могат да стигнат до интензивни отделения", смята д-р Николова. Тя счита, че има покачване на интереса към ваксините.

Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира

"Занимаваме се не само с болните в момента, но и с тези с постCOVID синдром. Той засяга много органи и системи", подчерта д-р Николова. И прикани хората да обръщат внимание на всеки симптом. По думите й някои пациенти получават венозни усложнения, а други - и диабетни.

Медикът потвърди, че в момента наистина има по-висок брой положителни проби на деца, но при тях като цяло COVID-19 протича по-леко. "Бих посъветвала дечицата със съпътстващи заболявания да се имунизират", призова тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.