Според него със скритата заболеваемост новозаразените са 45 000 дневно

"Пикът още не е дошъл, но той ще донесе по 70 000 новозаразени на ден реална заболеваемост. При тези мерки това ще се случи идната седмица", заяви за "Твоят ден" математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. 

Според него обявената официална заболеваемост трябва бъде умножена по 5, за да се получи истинската. В момента заболеваемостта е средно 8500 души на ден, което сочи, че, заедно със скритата, цифрата скача до около 45 000. 

Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира

По думите му лекото протичане на Омикрон "приспива" бдителността на хората. "Ваксинационното покритие е 27-28% за 6,5 млн. души. Около 98% са положителните проби на Омикрон. В началото имахме омесване на два варианта - Делта и Омикрон", посочи математикът. И показа прогноза, според която, без мерки, близо 40 000 души ще бъдат хоспитализирани, 5600 ще имат нужда от реанимация, а 2100 души ще починат. 

"Това е оптимистична прогноза, при високо ваксинационно покритие. При нашето темпо на ваксинация цифрите могат да бъдат умножени по две", посочи проф. Кунчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.