Какво представляват и как да се предпазим

Ако хубавото време не ни кара да се чувстваме по-добре, вероятно за това си има и причина. Силни магнитни бури удрят земята през февруари. Така че ако усещаме слабост, ниска производителност или главоболие, това никак не е случайно.

Февруари започва с магнитни бури

Доц. Петя Трифонова, която е зам.-директор на Националния институт по геофизика към БАН, обясни какво всъщност представляват магнитните бури. Това са слънчеви изригвания, които внезапно и рязко изменят магнитното поле на планетата ни. Те могат да повлияят по два начина на живота ни – могат да засегнат част от технологиите, но могат да засегнат и здравословното състояние на някои от нас. Освен обичайното главоболие, слънчевите изригвания могат да доведат до изменение на кръвното ни налягане, както и на сърдечната ни дейност.

„През изминалата седмица беше пикът на магнитни бури. Сега следва пауза от няколко дни преди следващата изригвания”, каза доц. Трифонова.

Как влияят магнитните бури на здравето ни

Не са много начините, по които можем да се скрием от влиянието на слънчевите изригвания, обяснява ученият.

„Да останем вкъщи по време на слънчеви изригвания – това е единственият начин да се предпазим донякъде, защото железобетонните конструкции на сградите спират магнитното поле”, подчерта зам.-директорът на Националния институт по геофизика към БАН.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.