Отговор от доц. Петя Трифонова

Пореден период с магнитни бури този месец. За какво да внимаваме, трябва ли да се притесняваме - посочи в ефира на „Събуди се” доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Последната магнитна буря се е случила на 20 май, а в петък е имало слънчеви изригвания.

Няколко магнитни бури удрят България през май

„Бурята беше слава, до територията на нашата страна дори не достигна. Имаше само смущение на магнитното поле. Това е нещо нормално, всеки месец Слънцето е активно. Работи, изхвърля частици”, обясни тя.

Магнитни бури не се очакват до края на месец май и през първите 10 дни на юни.

„Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – най-вече на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, повишена напрегнатост, безсъние. Не можем да се предпазим, защото магнитното поле е навсякъде. Един от начините да намалим влиянието на смущение е да седим повече вътре в сгради, които имат железобетонни конструкции”, съветва доц. Трифонова.

Как се отразяват магнитните бури на психиката ни?

Магнитни бури от порядъка на тези, които се наблюдават в последните години – с индекс 5 и 6, не могат да влияят на технологиите. Силно явление, което да засегне спътници, се е случило през 2003 г. Тогава в минимум 7 спътника са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с контрола на техния полет.

Подробности гледайте във видеото.