В същото време КЕВР фиксира цената на природния газ за месец март

Безпрецедентно увеличение на цената на природния газ в Европа. Синьото гориво скочи близо два пъти само за ден. В същото време КЕВР фиксира цената на природния газ за месец март.

Според лондонската борса цените на природния газ нахвърлиха 3500 долара за 1000 кубически метра днес, а според нидерландския хъб TTF котировките са се увеличили с близо 1000 долара само за един час. Цените в цяла Европа нараснаха драстично след признаването на суверенитета на Луганската и Донецката народни републики и началото на руската офанзива в Украйна.

По-скъп природен газ през март

Причините за драстичния скок от днес специалистите отдават на ограниченото предлагане на синьо гориво от основни доставчици и на ниските нива на заетост в европейските газохранилища, включително и на подземното газохранилище в Чирен. На този фон КЕВР реши - скокът в цената на природния газ през март е с 3,5% спрямо февруари.

Котировките на нидерландската борса за броени часове отбелязаха рекорден скок и поддържаха нива от над 3000 долара за 1000 кубика газ през почти целия ден.

Енергийните експерти открояват няколко основни причини за драстичното увеличение в цената на синьото гориво. „Без съмнение това е заради подготовката на Европа да сложи ембарго на доставките на газ от Русия“, каза енергийният експерт Васко Начев.

„Всички очакват спиране на природния газ от Русия и по тази причина се търсят бързи, спотови доставки на природен газ“, посочи енергийният експерт Христо Казанджиев.

Заради кризата с COVID-19 цената на природния газ започна да расте плавно от миналата пролет. Според икономисти войната в Украйна е създала още по-нестабилна почва за газовите пазари, а последствията от нея щели да се отразят в много сфери.

„Химическата индустрия има най-голяма нужда от газ, петролната индустрия също използва газ. В България конкретно нашите топлофикации работят на газ. Парното е нещо, което може да е под въздействието на увеличението на газа“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Специалистите са на мнение, че по отношение на отоплението с природен газ България е облагодетелствана. „Около 3% от домакинствата използват газ за отопление. В Западна Европа този процент е близо до 40“, отбелязва Васко Начев.

Димитров: Инфраструктурата за доставка на природен газ в Европа не е добре изградена

Отношение по темата взе и председателят на Европейската комисия. „Трябва да прекъснем зависимостта си от руските газ, нефт и въглища. Ще диверсифицираме доставките от Русия и ще започнем да  използваме надеждни доставчици“, заяви Урсула фон дер Лайен.

На този фон КЕВР фиксира цена на природния газ у нас от 113 лева за мегаватчас или ръст от 3,5% спрямо февруари. В позиция на енергийния регулатор се казва, че причините са ограниченият добив от газохранилището в Чирен и тенденциите на европейските газови борси. Войната в Украйна обаче не оказала влияние в образуването на цената.

„3,5% не е малко увеличение на цените. Според мен не сме видели допълнителния периметър на войната“, коментира Стоян Панчев.

„Смятайте, че за април месец повишението ще бъде доста сериозно“, прогнозира Васко Начев.

Експертите призовават България да използва месец март за подготовка преди фиксирането на новата цена на газа. Призовават и за ясен план при сценарий, в който руският газ към България спре.

Толкова трайно повишение на цените на синьото гориво не е имало в историята на европейските газови хъбове от 1996 г. насам.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.