Произведенията му обикновено са изложени в Киев, но сега са опаковани, за да бъдат предпазени от унищожение

Творчеството на един от най-обичаните украински художници Тарас Шевченко се представя в градове в Северна Америка в момент, в който народът на Украйна се бори за своето бъдеще. Експозицията носи името  "Потапяне в Шевченко: Душата на Украйна", а куратор е продуцентът Валерий Костюк.

"Шевченко винаги е популяризирал украинците, украинските идеи, украинската култура, украинския език.  Той винаги е мотивирал  народа си да се бори за своята култура и никога да не забравя историята си. Надявам се да  успеем да дадем възможност на хората да разберат какво е украинската душа, да накараме публиката да изпита емоциите на Шевченко, в допълнение към визуалните му произведения", казва Костюк.

Физическите произведения на Шевченко обикновено са изложени в Киев, но сега са опаковани, за да бъдат предпазени от унищожение.

"Купи изкуство за Украйна": Откриват изложба в отговор на руската инвазия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато започна войната в Украйна, всички ние търсехме начини да помогнем с нещо. И осъзнахме, че тази изложба се основава на изкуство, намиращо се в Националния музей в Киев, а в момента е скрито от в същит тези кутии, в които са крили творбите  от нацистите през 40-те години. Единственият начин да се видят тези произведения в момента е дигитално'', споделя продуцентът Кори Рос.

Освен в Торонто експозицията се представя едновременно в Чикаго, Денвър,Лос Анджелис и Сан Франциско.

Тарас Шевченко е украински поет, художник и политически деец от 19-ти век, който работи за популяризиране на уникалната култура, история и език на Украйна по времето, когато тя е била част от Руската империя.

Временно изпълняващият длъжността посланик на Украйна в Канада Андрий Букивич каза, че всичко, за което се бори Шевченко, сега е заложено на карта в "геноцид".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.