Здравната комисия одобри на първо четене промени в Закона за здравето за след края на извънредната епидемична обстановка

Здравният министър ще може да налага COVID мерки и след 1 април, когато официално изтича извънредната епидемична обстановка. Това реши на първо четене здравната комисия в парламента. На този фон от Министерството на здравеопазването обмислят маските и дистанцията да останат само препоръчителни.

След 1-ви април, когато официално страната ни излиза от извънредна епидемична обстановка, на практика мерките срещу разпространението на COVID-19 спират да действат. За да не се допускат нови епидемични вълни обаче промени в Закона за здравето ще определят как и при какви условия да се въвеждат временни ограничения.

Кои социални облекчения остават след отмяната на извънредната епидемична обстановка

При влошаване на ситуацията здравният министър и РЗИ-тата в страната ще могат да налагат мерки като спазване на дистанция, дезинфекция и носене на маски на закрито. Няма обаче да се спира работата на различни обществени места като молове, кина и театри.

След 1-ви април всички мерки у нас стават препоръчителни. Това гласят и промените в Закона за здравето. „В законопроекта не съществуват задължителни мерки, не съществува думата „маски” и това дали ще има, или не. Няма да има ограничаване в достъпа до заведения, какъвто беше зеленият сертификат”, заяви Антон Томов.

От опозицията критикуваха пълното премахване на ограниченията. „При това ниво на ваксинация е много рисково да правим всичко, което се случва. Всички виждаме, че нямат никакъв план и всичко си върви на самотек. Предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването да реагира адекватно”, каза Костадин Ангелов.

Именно идеята, заложена в проектозакона, здравният министър да има право да връща мерки при нужда като носенето на маски, доведе до спор в залата.

„По какъв начин тези заповеди ще бъдат контролирани? Защо например всички трябва да са задължени да носят защитни маски за лице? Това, което предлагате е, извинявам се за думата, но просто е медицински фашизъм”, коментира Елена Гунчева.

Кунчев: Вероятно COVID-19 ще стане един от многото респираторни вируси, но няма да изчезне

„Г-жо Гунчева, ще ви помоля ако някога Ви се наложи хирургична интервенция, да ми се обадите, за да поговоря с колегите, за да не се чувстват те така фашистки притиснати, докато носят маски и Ви оперират”, посочи Александър Симидчиев.

От Министерството на здравеопазването не потвърдиха, но и не отрекоха, че маските падат изцяло след 1-ви април. „Маските и дистанцията ще бъдат препоръчителни от 1-ви април. По-нататък по региони в зависимост от обстановката ще могат да се въвеждат, т.е. не можем да кажем генерално „маски няма да се налага да бъдат носени повече", заяви доц. Васил Пандов.

Вирусолози смятат, че засега поне маските не трябва да бъдат премахвани. „С разхлабването на мерките в западните страни заболеваемостта доста се повиши при тях, но те са добре ваксинирани, затова протичането е леко”, каза доц. Любомира Гломб.

А с или без извънредна обстановка, медици очакват да получават бонус си за работа на първа линия. „Независимо, че ще се възобнови нашият нормален живот от 1-ви април трябва да продължат частично и компенсациите. Надявам се това да се случи”, коментира Алисе Муртезова.

Парите остават за още три месеца, предвижда законопроектът.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.