Вижте литовската столица в „Без резервация” на „Дойче веле”

Поредният епизод от предаването на „Дойче веле” „Без резервация” ни отвежда на разходка из прелюбопитния Вилнюс. Столицата на Литва очарова гостите си със своята богата история и безброй интересни и артистични места. Старата част на града пък е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Безспорно едно от най-любопитние кътчета на Вилнюс е реайонът „Ужупис”. И по-точно казано – самопровъзгласилата се република Ужупис. Тя се намира точно в центъра на литовската столица и е с площ 1 кв. км. Там живеят около 7000 души. Ужупис си има свой химн, национален празник и знаме, изобразяващо ръка с дупка в дланта – напомняне за това, че в живота нищо не може да бъде задържано.

„Без резервация”: Най-романтичните кътчета на Германия (ВИДЕО)

Ужупис е истински инкубатор за изкуство. Там живеят и творят изключително много талантливи хора. Освен това, районът се е превърнал в най-скъпият квартал на Вилнюс.

Градът е „дом” на много холивудски продукции. Сред тях е и сериалът „Екатерина Велика” с Хелън Мирън. Снимките затварят централният площад на Вилнюс и продължение на едно денонощие той остава засипан с пясък.

В друг квартал на града са снимани сцени от хитовия минисериал „Чернобил”.

Една от най-големите атракции на столицата е и бившият затвор „Лукишки”, наричан още „Алкатрас на Литва”. Последните лишени от свобода са изведени от него през 2019 г. Преди това крясъците и стенанията на затворниците са се чували почти навсякъде из града, тъй като затворът е разположен в сърцето му.

Днес „Лукишки” е превърнат в туристическа атракция. Посетителите имат възможност да видят килии с различни вещи в тях, да се подложат на разпит и да си направят полицейска снимка за спомен.

Още интересни факти за Вилнюс може да научите от видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.