Вижте как можем да се справим със стомашните раздразнения

„Стомахът ми се свива” не е просто израз. Почти всеки е изпитвал колко тясно са свързани психиката и храносмилателната система. Много хора са запознати с явлението, че страдат от запек, когато пътуват или не могат да отидат по нужда в чужда тоалетна. Според експертите това е съвсем нормално и се подобрява след 2 или 3 дни.

Ежедневният стрес като страх от изпити и притеснения може да попречи на стомашната дейност и да накара храната да заседне като камък. По-често срещаният проблем - стомахът се подува и храносмилането извън контрол. Последиците от стреса могат да бъдат сериозни.

Какво представлява инфекцията с кампилобактер и как да я предотвратим (ВИДЕО)

Анна Карина е студентка по медицина. Когато се бори със сесията в края на семестъра, тя страда от стрес, а той й се отразява в стомаха. „Буквално се разболявам. Не мога да глътна и хапка. Спомням си как преди държавния изпит приятелят ми се опитваше да ме храни с мюсли, а аз скачах в банята, защото мислех, че ще повърна. Беше неприятно”, споделя тя.

Мнозина познават това явление. Дори и професионалните футболисти се оплакват от това, въпреки че са свикнали с огромно напрежение. Масивна диария и повръщане измъчват някои от тях преди всеки мач.

Гастроентерологът Кристоф фон Щайн знае откъде идват подобни проблеми в стресови ситуации. Когато сме натоварени, тялото отделя хормони на стреса. Те, заедно с нашата нервна система, ни правят особено здрави и концентрирани.

„Последица от това е, че други системи от органи вече не се снабдяват, както чрез кръвообращението, така и чрез инервация, което означава, че те не са толкова важни в тази ситуация. Това включва моята област, а именно - храносмилателния тракт. Той бива по-слабо снабден с кръв, което може да доведе до гадене, повръщане и функционално разстройство в червата”, посочва Щайн.

Как да се справим с депресията (ВИДЕО)

Според експертите еволюционно това има смисъл. Тялото превключва в режим на битка или бягство, за да можем да се концентрираме и да действаме в лицето на опасността.

„Стресиращо е, когато се превърне в тежест за индивида. Тоест, ако този човек често изпада в стресови ситуации и вече не може да им противодейства, ами преминава на автопилот, това означава, че. веднага щом се появи стимулът или идеята за изпълнение и стресова ситуация, симптомите започват веднага”, отбелязва Кристоф фон Щайн.

Повечето такива оплаквания бързо отминават след напрягащата ситуация. Тогава симптоми като диария и повръщаме не са заплашителни, но могат да бъдат стресиращи в дългосрочен план. Тези, които често страдат от това, могат да опитат билкови транквиланти или да пробват психотерапия.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.