Сателитът ще бъде изстрелян с ракета на SpaceX

Ракета на SpaceX трябва да бъде изстреляна от Калифорния рано в четвъртък, носейки сателит на НАСА, предназначен да извърши първото глобално изследване на повърхностните води на Земята.

По този начин ще се хвърли нова светлина върху механиката и последици от изменението на климата.

Ракетата Falcon 9, притежавана и управлявана от търговската компания на милиардера Илон Мъск ще бъде изстреляна в 3:46 сутринта от базата на космическите сили на САЩ Ванденберг на около 170 мили северозападно от Лос Анджелис.

Недостигът на чиста вода – екологичен проблем и мащабен бизнес (ВИДЕО)

На борда на ракетата ще бъде сателитът за повърхностни води и океанска топография-SWOT.

Сателитът включва усъвършенствана микровълнова радарна технология, която според учените ще събира измервания с висока разделителна способност на океани, езера, резервоари и реки над 90% от повърхността на света.

Данните, събрани от радарни прегледи на планетата поне два пъти на всеки 21 дни, ще помогнат за подобряване на моделите на океанската циркулация, ще подобрят прогнозите за времето и климата и ще помогнат за управлението на оскъдните запаси от прясна вода в засегнатите от суша региони.

НОВ РЕКОРД В КОСМОСА: Корабът "Орион" се отдалечи на 434 хил. км от Земята

Една от основните цели на мисията е да се изследва как океаните абсорбират атмосферната топлина, въглеродния диоксид и други парникови газове.

SWOT ще следи надморската височина с 10 пъти по-голяма разделителна способност от съществуващите технологии до момента.

Способността на SWOT да разпознава по-малки повърхностни характеристики също ще хвърли нова светлина върху ефектите от покачващите се нива на океана върху крайбрежните райони.

Сладководните обекти са друг ключов SWOT анализ, оборудван да наблюдава цялата дължина на почти всички реки, по-широки от 100 метра, както и повече от 1 милион езера и резервоари, по-големи от 62 500 квадратни метра.

Спътник на НАСА стигна до Луната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Многократното инвентаризиране на водните ресурси на Земята по време на тригодишната проектна мисия на SWOT ще позволи на изследователите да проследят по-добре колебанията в реките и езерата на планетата по време на сезонни промени и големи метеорологични явления.

„Сателитите не съществуват вечно, но данните от три години ще ни покажат какво е състоянието на планетата в момента“, каза ръководителят на науката за сладководните води на НАСА, Тамлин Павелски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.