Антон Радичев ще получи статуетка за изключителен принос към българския театър

На официална пресконференция Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР за 2023–та година. Представители на комисията, определила претендентите за най-добри постижения в областта на драматичния театър са журналистът Анна Ангелова, актьорът Веселин Мезеклиев, театроведите Деница Езекиева и д-р Ина Божидарова. Христо Мутафчиев пожела на добър час на всички номинирани и разкри подробности около церемонията.

В категорията за режисура са номинирани Йерней Лоренци за "Орфей", Маргарита Младенова за "О, щастливи дни" и Стайко Мурджев за "Солунските съзаклятници".

Победителят за "Водеща мъжка роля" ще бъде излъчен между Владимир Пенев за образа му на Поп Кръстьо в постановката "Великденско вино", Деян Донков за Орфей в едноименния спектакъл и Иван Юруков за превъплъщението му в Хелмер в "Нора".

Претендентки за приза "Водеща женска роля" са Албена Ставрева за Гичка Кукуто в "Неведение", Светлана Янчева за Уини в "О, щастливи дни" и Станка Калчева за Сестра Алоишъс в "Съмнение".

Представители на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство са театроведът Светломира Стоянова и режисьорът проф. Румен Рачев. В категорията "Куклен спектакъл" номинирани са "Алиса в Огледалния свят"; "Джак и Бобеното стъбло" и "Невидимият Тонино".

Имената на всички номинирани спектакли и артисти са публикувани в сайта на Съюза на артистите в България . Победителите ще бъдат обявени на церемония в деня на театъра 27- март

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.