Политикът коментира и казуса с "Марица Изток"

„Надявам се утре г-жа Велкова да не е министър. Това, което тя е написала и умишлено е изтекло в медиите, е саботаж на валутния борд, и влизането ни в еврозоната, всяване на паника сред населението. Според мен, това е престъпление. В нейния доклад има текст, в който е записано, че има риск за курса на лева, установен от валутния борд“, така коментира Георги Кадиев от „Левицата!“ в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS изказванията на министър Велкова.

МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро

„Това е координирана атака от нея, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, допълни той.

Велкова: Ако новите депутати увеличат дефицита на бюджета, има риск за влизането ни в еврозоната

Работата на министър Велкова е да повишава приходите, аз не виждам мерки за повишаването им, посочи Кадиев.

По негови не може да има вечно помощи и намалено ДДС, а фирмите получават компенсации вече две години. За тези години те е трябвало да оптимизират потреблението на електроенергия, да инсталират фотоволтаици, смята той. „Помощите не може да са до безкрай и не може да са еднакви за всички“, уточни политикът.

Кадиев каза, че министър Велкова трябва да обърне внимание на НАП, защото събираемостта по ДДС е много ниска.

Политикът е на мнение, че правителството действа правилно в опита да овладее инфлацията с таван на надценките на основни храни. Той уточни, че „Левицата!“ вече разработва закон за таван на надценката в определени сектори. Важно е какъв ще е процентът на надценката, допълни политикът.

„Причината да растат печалбите на компаниите във всички сектори е, че държавата компенсира, а цените на продуктите растат“, заяви Кадиев. Той уточни, че инфлацията при храните е 26%.

Кадиев каза, че единственият вариант да има правителство е то да е равно отдалечено от всички политически партии и да не е политизирано. Зависи кой ще е първи на изборите, зависи стратегически какво мислят партиите, допълни той.

„Който сега влезе в НС и управлява ще носи негативи и на местните избори“, посочи Кадиев.

Той каза, че „глупавите политици са тези, които взимат грешни, неинформирани решения и такива, които много често са „калинки“, попаднали на място, на което не заслужават да бъдат“.

Европейското законодателство и българската енергетика: Какво е бъдещето на въглищните централи

Политикът коментира и закона за „Марица Изток“, който подготвят. „Ще бъде разписано плавното и максимално дългото продължаване на производството и неговото плавно намаляване, за да може служителите с времето, по плавен и нормален начин, да продължат живота си“, заяви Кадиев.

Той смята, че е по-добре да загубим част от Плана за възстановяване и устойчивост, отколкото да се затвори „Марица Изток“. По думите му това е въпрос на национална сигурност. Кадиев каза, че задължението на България е до 2050 г. да спре производството на енергия с въглища. Той уточни, че никой не е посочил, че годината трябва да е 2026, 2030, 2038. Кадиев подчерта, че ако се затвори „Марица Изток“ България няма друго производство на електроенергия, което да е българско.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook