Решението на ЕС за "Марица Изток 2" коментират Евгений Кънев и Боян Рашев

Съдът на ЕС постанови, че „Марица Изток 2“ нарушава всички еконорми. Темата коментираха икономистът Евгений Кънев и експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Рашев каза, че няма нарушение, защото има издадена дерогация. „Решението на ЕС означава следното: тъй като ТЕЦ „Брикел“ замърсява прекалено много, няма да дадем възможност на другите ТЕЦ-ове да работят.“ Кънев е на мнение, че България нарушава европейското законодателство и трябва да се вземат мерки. По негови думи не може да се прави дерогация, когато тя нарушава нормите на ЕС. Рашев уточни, че проблемът е в ТЕЦ „Брикел“.

Екоминистърът: Време е да сложим точка на замърсяването

Експертът посочи, че миналата година България и Балканите нямаше да имат ток, ако не беше комплексът „Марица Изток“.

Кънев обаче не се съгласи с това твърдение. Той смята, че това е било най-изгодното решение. 

Рашев пък каза, че е необходимо да се изградят ВЕИ мощности и трябва да се помисли за добив на газ в страната. Кънев подчерта, че най-вероятно ще се върви към тези варианти. Той смята, че  газовите лобита ще надделеят и ще се захранват инсталациите в ТЕЦ-овете не с въглища, а с газ.

Кънев е на мнение, че причината да имаме въглища до сега, също е в лобирането. Рашев уточни, че има разлика в количеството енергия, което се произвежда от различните източници.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook