Там, където секция остане без покритие на интернет, няма да има излъчване

Всички мобилни телефони за видеозаснемане на изборите вече са доставени на склад и са в готовност за използване. В момента текат последни тестове на устройствата. Това съобщиха от „Информационно обслужване”. Те допълват, че с видеозаснемането се очаква забавяне на процеса по броене.

Според експерти се очаква броенето на бюлетините  и пресмятането на резултатите да става двойно по-бавно в сравнение с миналите избори. Причините са както видеонаблюдението, с което всяка една бюлетина ще трябва да бъде преброена на глас пред камера, така и фактът, че дори бюлетините от машините ще се броят на ръка. Устройствата за видеознасемане вече са налични в Агенцията, софтуерът е инсталиран, а вече текат и последните тестове на всяко едно устройство, което ще се използва за изборите – общо над 12 хиляди на брой.

Първите тестове показали, че устройствата издържат над 8 часа в режим на видеозаснемане. Заедно с всеки телефон ще върви и зарядно устройство. 

ВИДЕОЗАСНЕМАНЕТО НА ВОТА: Ще наблюдаваме броенето на бюлетините в реално време

Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информаицонно обслужване", коментира необходимостта от повторна проверка на смартфоните: "Да се убедим ние, че устройството е инсталирано качествено, че има сигнал, батерията му е заредена на 100 процента. Направили сме тест, който показва, че при заредено на 100% устройство при видеоизлъчване и видеозаснемане едновременно, батерията издържа над 8 часа и половина".

Членовете на секционните комисии ще бъдат обучени да боравят с телефоните, а платформата, през която ще се наблюдава на живо броенето, е сигурна и защитена, така, че да издържи и по-голям интерес, допълни Филипов: "Смятаме, че ще използваме много сигурна платформа, подхождаме много сериозно към процеса, така, че да има гарантиране за всеки един гражданин, вие, журналистите да може да използвате интернет сайта. Очакваме значително натоварване, има много интерес към него".

Министърът на електронното управление: Очакваме хакерски атаки на изборите

Тепърва ЦИК изготвя указанията за работа с мобилните телефони, които ще са отговорност на членовете на секционните комисии. „От смартфона, както ни беше обяснено от разработчиците, са отстранени всички други апликации, тоест не може да работи като телефон. Единственото, което може да прави, е да записва и стриймва резултатите от броенето”, обясни председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

Как обаче ще се случва броенето пред камера? Вариантите, които от Централната избирателна комисия обмислят за броенето, са различни. Единият от тях е бюлетината да се поставя на масата и да бъде разчетена от камерата на смартфона. Вторият вариант е един от членовете да държи самата бюлетина пред камерата.

Най-вероятно ЦИК ще предпочете варианта, при който след като се извади бюлетината, да се постави пред устройството за видеозаснемане и видеострийминг. „Трябва да са на различни разстояния. Вчера пробваха да са легнали на масата големите бюлетини - по-трудно се виждаше”, обясни Пенева. От Обществения съвет смятат още, че зад самото устройство също трябва да има член на СИК, за да следи дали се вижда добре.

Платформата, на която ще се излъчва видеозаснемането, също е в процес на завършване. „Там ще се показва интерактивна карта, на която всеки си намира района и номера на секцията”, уточни Пенева. 

По данни на мобилните оператори, към момента в около 15% от секциите с видеонаблюдение няма достатъчно покритие на интернет, но се работи: "Трите телекома, те работят и в момента и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието с увеличаване на възможностите и капацитета на мрежата, така, че качеството на излъчвания сигнал да е по-добро и съответно там, където преди дни е нямало, да бъде покрито". Там, където секция остане без покритие на интернет, няма да има излъчване, а само заснемане. После видеото ще се качи на платформата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.