Да се раздаде регистрирано оръжие на запасняците, предлага Николай Дренчев

„Масата за преговори за постигане на мирно споразумение между Русия и Украйна ще бъде там, където Владимир Путин няма да го арестуват. Това беше Турция. България имаше всички възможности да бъде домакин на тези преговори. Всяка война свършва с мирен договор, колкото и да са наострени страните една срещу друга, те ще започнат да работят заедно, да живеят по съседски. Очевидно е, че войната в Украйна няма да свърши в рамките на тази година”. Това заяви Николай Дренчев кандидат-депутат от „Възраждане” в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Думите му са минути след като се разбра, че Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

„Войната в Украйна не започна миналата година, тя започна през 2014 г. с пресиране на малцинствата - не само на руското, но и на българското малцинство. Започна с неспазване на Минските споразумения. Нашата помощ е категорично да настояваме за незабавно спиране на огъня, след това да се седне на масата на преговорите, да се изготви мирно споразумение, което да се спазва. Задачата на европейските страни трябва да бъде да настояват за мир, вместо да ни въвличат във война, която не може да бъде спечелена”, обясни Дренчев.

„Помощта ни за Украйна трябва да бъде с настояване за спиране на огъня”, категоричен е Николай Дренчев. „Всеки друг вариант, каквото и да даваме – оръжие, боеприпаси, да обучаваме техни военни ще води само до едно – до продължаване на огъня и да загиват нечии синове и нечии бащи. „Възраждане” ще бъде против предоставяне на оръжие за Украйна”, обясни кандидат-депутатът.

По думите му трябва да имаме отбрана по Швейцарския модел – въоръжен народ, който е обичал родината си и е готов да я защитава с оръжие в ръка. „Нашето министерство е министерство на отбраната, не е министерство на войната, на военните инвазии или каквото и да е друго. Трябва, преди всичко, да се грижим за нашата отбрана, за опазване на нашата териториална цялост, нашата сигурност. Не може да се въвличаме в чужди войни. Единствено може да участваме в мироопазващи мисии на ООН.

„Народът трябва да има желание да отбранява страната си, да може да носи оръжие, да носи противогаз. Това не може да е повсеместна повинност. Швейцарският модел е такъв – запасните военни след като преминат курса на обучение се прибират вкъщи със своето оръжие и своята раница. Това им позволява Швейцарската армия да извади до 2 млн. въоръжени мъже за няколко дни при условие, че имат територия и население сходни на нашето. Сега може да се даде възможност на желаещите да могат да държат оръжие у дома. Говорим само за отбрана, за участие във външни мисии само военни да заминават. В Швейцария няма престъпления с регистрираното оръжие”, каза Дренчев.

По думите му едно опазване на границата, което сме могли да правим преди десетилетия, сега ни затруднява. Мигрантите трябва да се третират според законите на страната – като незаконно влизащи, обясни той.

„Похарчихме твърде много пари, давайки ги за изтребителната авиация. Парите ги няма, изтребителите ги няма. Нямаме модернизация на армията. Две десетилетия сме в НАТО, но това не е донесло модернизация на нашата армия”, каза Дренчев, който е бивш военен пилот.

„Изтребителната ни авиация е в тревожно състояние и МиГ-овете летят благодарение на храбростта и ентусиазма на техниците и на пилотите, които ги експлоатират”, обясни Дренчев.

Относно изграждането на хеликоптерни площадки за медицинска авиация бившият военен пилот обясни, че трябва да имаме добре обучени хора от системата 112, които правилно да определят в кой случай хеликоптерът ще бъде от полза и кога той няма да може да кацне. „Край ловешката болница няма да има хеликоптерна площадка. Когато закараме болния, трябва да има кой да го приеме”, каза Дренчев.

„Военните вертолети могат да помагат за търсене и спасяване, но това ще са инцидентни пиар случаи. За да се изгради система, трябва всеки компонент да е адекватен”, допълни Николай Дренчев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.