Каква ще е процедурата на преброяване

Видеонаблюдението в деня на вота няма да има пряко излъчване в около 2000 секции в страната. Това не е повод за притеснение, защото записващите устройства ще имат възможност да се гледат и след края на изборите, не само по време на стрийминга. Видеонаблюдението не бива да се превръща в средство за паралелно преброяване. Членовете на СИК трябва да имат много строга организация след края на изборния ден. Това каза за "Твоят ден" Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

Как ще гласуваме на 2 април и как ще изглеждат бюлетините за парламентарния вот (ВИДЕО)

Тя допуска, че може да видим усложнен и разтеглен процес за излъчване на окончателните резултати от вота. "Според методологическите указания с бюлетините трябва да се работи двукратно - първо след като се отвори урната на хартиените бюлетини, се изваждат и се редят на масата. След това на глас се чете всяка една в пълна тишина, за да може чрез видеонаблюдението да се чуе за кого е гласът. Редят се на купчинки, преброяват се и се вписват в протокола. След това повторно се преглеждат, за да отчетат преференции. Същото се повтаря и за машинните бюлетини. След това предстои сумиране на всичко. Такъв процес не е правен, затова допускам удължаване на изборния ден", смята Пенева. 

По думите ѝ за да се тестват членовете на СИК трябва да се попълват и електронни протоколи, а така ще се улесни целият процес на приемане на документите в РИК. "Ние не бяхме наясно как точно трябва да се показват бюлетините пред камера, оказа се, че не е необходимо да са близко. При преференциите обаче е упоменато, че трябва да се показват на камерата, но не близо, а да обърне бюлетината към нея и да се види", обясни тя. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.