Между жестокостта, приятелството и лабиринт от парадокси Джесика Уудуърт ни потапя в чернобяла приказка

Научно-фантастичната драма "Лука" на режисьорката Джесика Удуърт ще бъде представена в рамките на 27-то издание на София Филм Фест. Лентата, която е ко продукция между Белгия-Италия-Нидерландия, Армения и България е по мотиви от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, а една от ключовите роли е поверена на българския актьор Валентин Ганев. В проекта участва голям български екип, воден от копродуцентите Стефан Китанов и Мира Сталева. В ролята на Генерала се превъплъщава актрисата Джералдин Чаплин, която пристигна в България специално за премиерата.

В главната роля на прецизния снайперист Лука влиза младият нидерландски актьор Йонас Смулдерс, а редом до него застава колегата му Джанго Шревенс.

„Мога да кажа какво определя Лука – физическият аспект. Той има много развито зрение. Освен, че е духовно извисен, Лука е много добре трениран и умел снайперист”, казва Смулдерс.

„Моят герой се нарича Джеронимо и той всъщност работи в поддръжката, така че целият му живот е преминал в това да служи на някого, да чисти и да се грижи за крепостта. Когато обаче среща Лука туй наистина се променя. Джеронимо вече има своята цел, а чрез приятелството с Лука преживява една малка революция”, споделя Шревенс.

ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН ПРИСТИГНА У НАС: Дъщерята на Чарли Чаплин ще представи новия си филм „Лука”

Между жестокостта, приятелството и лабиринт от парадокси Джесика Уудуърт ни потапя в чернобяла приказка, заснета на 16 мм лента с ретро усещане и всепоглъщащи вниманието сцени.

"Учих италианска литература докато живеех в тази прекрасна страна, така че се запознах с романа още когато бях на 18 години. Много ми хареса. Това е книга, за която всеки си прави свои собствени интерпретации. Пазех идеята през годините и след като режисирах пет фантастични игрални филма, бях наистина жадна да направя адаптация по книгата. Започнах работа и се свързах с всички хора, с които бях работила по предишните ми филми. Потопих се изцяло в това приключение, проявих смелост, защото смятам ,че се изисква такава, за да пресъздадеш на екрана един класически роман. В същото време всичко се случваше естествено. И все пак „Лука’’ не е буквално по книгата, а е филм вдъхновен от нея. Адаптации вече са правени и преди, като най-известната от тях е на Валерио Дзурлини от 1976 г. в Италия. Затова исках да предам смисъла, концепцията на историята към бъдещето, това е което ме вълнуваше. Бъдещето е много застрашено, така че реших да пренапиша историята, но мотивите да са по Будзати. Книгата беше един вид семенцето, което посадих в началото!", разкри режисьорът.

Премиерата на филма „Лука” ще се състои на 25 –ти март в зала 1 на НДК.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.