Даниел Смилов смята, че ГЕРБ може да подкрепи правителство на малцинството на ПП

Ако ПП са първи и имат известна преднина пред ГЕРБ, може да се опита правителство на малцинството, но при широко договорена програма и с ГЕРБ. ГЕРБ би подкрепил правителство на малцинството, защото това не е толкова изискващ вариант. Възможността за редовен кабинет е 52%. Това каза за "Офанзива" политологът Даниел Смилов.

Според него разделяне и гласуване по различен начин в ПП-ДБ няма да се случи. "За да има реална коалиция, в ръководството на ГЕРБ трябва да настъпят промени. Има значение кой ще спечели изборите, защото върху първия пада най-голямата отговорност да се състави правителство. Ако първата партия се провали, шансовете на другите стават по-малко. Все пак възможно е с втория или третия мандат да се състави кабинет, случвало се е", смята той.

Политическата надпревара: Какви са стратегиите на партиите за спечелване на вота

По думите му ако ГЕРБ спечели може да се опита да сформира обединение около т.нар. "хартиена коалиция". "Те трябва да направят нещо по въпроса с лидерството и корупционната репутация, но не искат да говорят за това. Аргументът им е, че хората забравят и времето минава. Проблемът е, че това не се обезсилва, може да излезе четвърто издание на закона "Магнитски", коментира Смилов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.