Нашите планове не включват коалиция с ГЕРБ, те не помръдват от проблема със справяне с корупцията, смята тя

Нашата цел е да увеличим преднината си в края на изборния ден и ПП-ДБ да има по-голяма тежест. Шансовете да ни стигнат депутатите за самостоятелно управленско мнозинство, ако трябва да сме реалисти, не са особено големи. Затова искаме да имаме по-голяма тежест, за да наложим реформаторски дневен ред и формула за правителство. Подходът ни е ще е да говорим с всички за постигаме на съгласие по национални приоритети. Това заяви за "Твоят ден" Надежда Йорданова от коалиция ПП-ДБ.

Йорданова: Искането на прокуратурата за информация за санкционираните по "Магнитски" е PR действие

"Нашите планове не включват коалиция с ГЕРБ. Няма данни да помръдват от проблема със справяне с корупцията и гарантирането на независим съд. Антикорупционните мерки са основна евроатлантическа ценност. Фактите говорят, че когато ГЕРБ имаше мнозинство, всяка стъпка в посока съдебна реформа беше имитация и прах в очите, изместване на проблема и дори задълбочаването му", подчерта тя.

 

По думите ѝ сред приоритетите на ДБ са влизането в Шенген и еврозоната, модернизиране на българската армия и съдебна реформа. "Реформата е крайъгълният камък, около който се градят всички останали политики. Тя изисква реформа в прокуратурата, така че тя да работи по-ефективно и отчетно, главният прокурор да не бъде на върха на пирамидата и да бъде господар. Означава също така и независим съд, в който законът да се прилага обективно. Той в момента е зависим политически и от невидимата мрежа на статуквото. Волята на административния ръководител има превес, а съдиите с независимо мнение са изтиквани настрани. Съдиите, избрани пряко от съдии, трябва да имат превес - политическата квота от НС да не бъде мнозинство в Съдийската колегия. Да не бъдат избирани действащи прокурори от обществената квота. Това прокарва определени политически зависимости. Трети компонент е бърз достъп и навременно правосъдие", коментира Йорданова.

Според него има неравномерно натоварване на съдиите в различните съдилища, както и проблем с формирането на съдебните такси, което пречи на достъпа до правосъдие. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.