Според него в редица от случаите на работници и служители не се плаща нищо

Някои избиратели получават лява обувка преди изборите, а дясна - след това. Това е истинска история, част от схемата с купения вот. Това каза за "Твоят ден" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Йорданов: Прокуратурата трябва да се премести в изпълнителната власт

"Трудно наличните текстове в Наказателния кодекс биха могли да бъдат приложени при корпоративен вот. В редица от случаите на работници и служители не се плаща нищо. Обяснява им се, че за да върви въпросното търговско дружество, трябва да бъде избран или преизбран еди кой си. Когато то работи само с държавни поръчки, идващи от определена партия, е ясно за кого трябва да гласуват служителите", коментира Йорданов. 

По думите му в НК има три правни норми, които регламентират наказанията за купуване на гласове. "В тях трудно може да се види нещо, което да засяга корпоративния вот. Една огромна армия от чиновници, държавни или общински, също знаят за кого да гласуват и нямат нужда от 150 лева - те си получават заплатите и промяна в политическата конюнктура ги плаши неистово", обясни Йорданов. 

Според него е необходимо да се правят повече акции срещу купения вот и да се огласяват по-шумно. "С връщането на хартиените бюлетини се открива по-широка възможност за фалшификация на изборния резултат, включително и за купуване и продаване на гласове. Говорим не само за директна тръговия, а и за корпоративен вот", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.