Коментар на Янка Такева и Емил Джасим

Президентът Румен Радев призова за единно съдържание на учебниците по Български език и литература, История и География. 

"Винаги сме казвали, че трябва да има не повече от два варианта за учебници. "Поддържаме американския модел, защото трябва да има безброй учебни помагала и учебник, който да покрива минимума от познания. Електронни учебници също са необходими, дигитализацията навлиза. Това каза за "Твоят ден" Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители.

По думите ѝ учебните помагала са много по-важни от самия учебник. "Ако има по 9 варианта на една учебна дисциплина, как един учител ще прочете за две седмици всичко. Учебните програми трябва да претърпят коренна промяна. Работни групи правят точно това и в момента", обясни тя. 

Радев призова за единно съдържание на учебниците по БЕЛ, История и География

Историкът Емил Джасим е категоричен, че не преподава учебника, а учителя. "Думите на Радев е четвъртита глупост. Има учебна програма, одобрена от МОН. Всички се съобразяват с нея, но предлагат различни подходи на представяне на материала. Проблемът е в учебните програми - те са правени от хора в МОН, които отдавна са скъсали връзка с класната стая. Никой не търси качество от тяхна страна. Всяко нещо, което може да ползва един учител, може да бъде на практика учебник", смята той.

Според него онлайн обучението и платформите са положителен ефект от пандемията. "Как един учебник може да пробие на големия пазар, ако има три големи издателства, които имат финансовата възможност за обиколки из училища, пакети и комисионни за учителите. Това е форма на корупция, която не е наказуема. Ако се избере само един учебник, как ще се избере кой да го напиша? Това са максимум осем души, които да предложат съдържание. Кой ще го печата и разпространява?", попита реторично Джасим.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.