Броят на секциите там е 7

169 българи в Северна Македония са подали заявления, че искат да гласуват на утрешния вот. Броят на секциите е 7. Тези избори ще се проведат в момент, в който отношенията между София и Скопие са в най-ниската си точка след подписването на договора за добросъседство през 2017 г.

Една от седемте секции, която утре ще отвори врати в Северна Македония, се намира в посолството ни в Скопие. До урните ще отиде Деян. Един от малцината, осмелил се да застане пред камерата ни, макар и със скрито лице.

„С удоволствие ще гласувам, бих препоръчал и другите българи тук да гласуват. Но много от тях се страхуват, има голям натиск към българската общност”, казва Деян.

Как преминава денят за размисъл у нас и в чужбина

По неофициални данни около 20 000 граждани на Северна Македония имат български паспорти. Но заради посегателствата над българските клубове и побоя над Христиан Пендиков от последните месеци се очаква бюлетини да пуснат около 300 души.

Ниска избирателна активност очаква и журналистът Атанас Величков, който утре ще бъде член избирателна комисия.

„Пред самите избирателни места няма голяма активност, защото има полиция и хората се притесняват да не бъдат заснети. За първи път се отваря секция в Тетово. Досега там не е имало”, обясни Атанас Величков, журналист от сайта tribuna.mk.

Българските избори са тема и в македонските медии. А властта в Скопие очаква по-добър диалог с новото правителство в София.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.