Най-много подадени заявления има в съседна Турция

Българите в чужбина гласуват на парламентарните избори в 737 секции в 61 държави. Традиционно, най-много заявления са подадени в съседна Турция.

Турция

Най-нетърпеливите да дадат гласа си в Чорлу чакаха реда си пред секциите още преди те да отворят. В петте секции в квартал „Шейхисан” хартиената бюлетина пребори машинната. Към 17 часа над 4150 души са гласували в града.

Сериозен наплив от желаещи да гласуват в Чорлу

Повече от половината избиратели дадоха гласа си с декларации, които попълваха на място. Това доведе до образуване на опашки. В помощ на сънародниците ни и този път бяха над 15 доброволци. 

Великобритания

Изборният ден във Великобритания започна нормално. На Острова са открити 118 секции.

Във Великобритания българите ще гласуват в 118 секции

По четири секции са отворени в българското посолство в британската столица и в българското училище в квартал „Баркинг”.


Германия

74 секции са разкрити в Германия. След Турция и Великобритания, това е третата държава, където ще гласуват най-много българи в Европа. 

Българите в Германия могат да гласуват в 74 секции

Активността в страната започна да се приближава до тази от изборите през октомври. В Германия една от машините в посолството не работи. Същото се случи и в Мюнхен. В Дортмунд има сигнал за секретар на СИК, който трудно се справял с българския език.


Франция

Българите във Франция гласуват в общо 16 секции. По традиция три са избирателните секции в Париж, а гласоподавателите там са 1600.

Машинното гласуване в Ница е преустановено

В следобедните часове машинното гласуване в Ница беше преустановено. Устройството в единствената секция в града е дало дефект. До края на изборния ден там ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Северна Македония

Слаб интерес към българските избори в Северна Македония. Въпреки това, полицейското присъствие пред секциите беше засилено през целия ден. Най-много са гласувалите в Скопие - около 170 души. По неофициална информация около 20 000 души имат право на глас.

Прогнозират слаб интерес към изборите в РСМ

Заради 40 заявления за първи път секция беше открита в град Тетово. Това е населено място с преобладаващо албанско население. Бюлетините в секцията обаче се оказаха в пъти по-малко. 


Белгия

В една от секциите в Брюксел вот беше анулиран заради заснемане с телефон на гласуването.

Застъпник без отличителен знак на една от политическите партии „координираше” хора в попълването на декларации и гласуването. Мъжът беше приканен от представителя на ЦИК да се оттегли.

САЩ 

В САЩ българите изглежда са изморени от избори. Активността там очаквано не е много висока. От общо 56 секции, едва в 9 от тях хората имат право да изберат с хартия или на машина да упражнят правото си на глас. Последни ще гласуват българите в западните щати като Невада, Калифорния и Вашингтон.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.