Коментар на Нидал Алгафари, Бойко Станкушев, Христо Панчугов и Арман Бабикян

Най-логичното е първите две формации да се съберат и да направят нещо. Има теоретична възможност да имаме управляваща опозиция. Ако ПП направят правителство, то да бъде гласувано от ГЕРБ, така те хем ще са опозиция, но и ще бъдат в управлението. Заради ината на ПП-ДБ по-вероятно е да се случи нещо с втория мандат. Това ще е много трудно за ГЕРБ, но иначе държавата отива към свръхинфлация. Това каза за "Здравей, България" политическият PR Нидал Алгафари.

Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд посочи, че ще бъде поставен въпросът дали ГЕРБ да бъде амнистирана. "Всички обвинения през последните години за корупция и злоупотреби, би трябвало да се хвърлят в кошчето за боклук, ако искат коалиция с ГЕРБ. Не е задължително България да си остане евроатлантическа страна. Теоретично са възможни всякакви коалиции - от петпартийна, без "Възраждане" до двупартийна или дори правителство на малцинството. Възможно е и лидерите на първата и втората партии се разберат за правителство на малцинството без едната да участва, подписвайки мирен пакт да няма вот недоверие. Трябва да се направи сделка между морал и справедливост", заяви той.

(Не)възможните варианти за съставяне на редовен кабинет

Политологът Христо Панчугов подчерта, че партиите смятат колко избиратели ще бъдат изгубени при една евентуална сделка между тях. "Има огромно желание за мъст в обществото - да се пусне кръв. Това е легитимно желание, но темите трябва да се разделят. Пътят напред е да се сложат на масата предложения, които не могат да бъдат отказани от ГЕРБ и да се плати цената на това. За да се потвърдят всички съмнения за изминалите 12 години, е необходимо да се постигне бърз успех, малки цели и то сега", коментира той. 

PR експертът Арман Бабикян - нещата излязоха от предизборната кампания и влязоха в логиката "ще видим". "България би трябвало да има по-голямо самочувствие и да не вярва на пропагандата на Костадинов. Имаме ресурси да определим собствената си политика. Борисов може да се събере с БСП, ИТН и ДПС и математически ще си направят сбор, но политически това не би трябвало да се случи. Едните партии искат да спасят държавата от служебните кабинети на Радев, другите от кризата. Току виж се събрали по любов. РЗС, ВМРО, НФСБ, "Атака", представители на Реформаторския блок - всички те са искали да свалят ГЕРБ, но после са приключвали подкрепяйки ги", отбеляза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.