Анализ на Калин Савов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията

Нямаше големи сътресения на изборите. Хората в комисиите бележат страхотно деградиране, някои не могат да пишат и да четат. Не можете да накарате 15 часа да накарате образован човек да стои там. Трябва да се вложат повече пари. Корпоративният вот винаги е бил ключов. Сега обаче беше по-малък от миналите избори. Това каза Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията за "Твоят ден".

По думите му бомбените заплахи са били планирани за вота. "Накрая на седмицата имаше много имитатори ученици. Изглежда сигналите дойдоха отвън и целта беше да се затруднят изборите. Хартиената бюлетина увеличава купеният вот, улеснява старите схеми. Той обаче няма висок процент тежест", обясни той. 

Опашки и припаднали хора: Защо се стигна до напрежение при предаването на протоколите?

Според Калин Савов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", най-сериозният проблем е бил организационният - по броенето и предаването на протоколите. "Опасенията ни се сбъднаха - СИК имаха много големи трудности при броенето на бюлетините и попълването на протоколите от 18 страници. Предаването в РИК беше изключително затруднено. Трудно може да се организира бързо предаване. Едни преброителни центрове биха се явили междинно звено, където да се предадат урните, а там специално обучени хора извършват преброяване в присъствието на журналисти. Така се получава отчетност и се намалява натоварването в СИК", смята той.

Савов счита, че Изборният кодекс е приет и писан от хора, които никога не са участвали в провеждане на избори. "Процентът на общо неработещите машини не е толкова голям - около 3. Те се използват по несвойствен начин - като принтери. Хартията е с друг грамаж и гланцирана. Използват се не по предназначение, нормално е да дават грешки. Аз не виждам смисъл от употребата им, информацията в тях няма значение при отчитането на гласовете. Гражданите подават анонимни сигнали за нередности, а това е проблем", заяви експертът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.