Кои партии си послужиха с дезинформация, за да привлекат избиратели

Двете големи партии по време на предизборната кампания се замерваха с числа и цифри - каква е инфлацията и кой колко е изтеглил. Някои твърдения, които бързо се разпространиха, предизвикаха учудване. Едното беше на Борисов, че кабинетът на Петков е изтеглил толкова държавен дълг, колкото 20 правителства назад. Оказа се, че правителството на Петков е 19-то. Изтегленият държавен дълг пък след проучване се оказа, че не е толкова голям. Това каза за "Твоят ден" Георги Марчев, зам.-главен редактор на factcheck.bg.

По думите му от БСП през кампанията често са коментирали таван на цените. "Само в Гърция има марж на печалбата, в Хърватия Нинова твърдече, че има 50 стоки с ограничение в цената, а всъщност са само 9. В другите държави, които тя изброяваше, нямаше такива мерки. Не можем да говорим, че инфлацията в Хърватия е нараснала рязко след влизането в еврозоната. 16-17% е у нас на годишна база и без да сме в еврозоната", разкри той. И обясни, че продуктите, за които се твърди, че са поскъпнали в Хърватия след влизане в еврозоната, всъщност и преди са били с такива цени", обясни той.

Фалшивият арест на Тръмп: Може ли изкуственият интелект да създава измислени истории

Според него Цончо Ганев от "Възраждане" е твърдял, че България ще изпрати военни в Украйна, което не е истина. "Става дума за съвместна работа с останалите държави от ЕС и техните армии. Другото невярно твърдение беше, че ще има мобилизация, разпространяваше се повиквателна в мрежите, а тя е стандартна и е свързана с военния запас. Преди се експлоатираха страховете за здравето и страховете от войната, затова спираме да се доверяваме на казаното от медии или институции'', сподели Марчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.