От коалицията са готови да предложат правителство с втория мандат

Всички партии от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” са взели решение, че тя няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Това коментира Асен Василев на брифинг на коалицията ПП-ДБ.

„Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат е на база ценности. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, това, което обещаваме - ще го спазваме. Обединихме се, че ще работим по политики с всички партии”, добави Кирил Петков.

Василев: ПП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ (ВИДЕО)

Петков добави, че ако от ГЕРБ не успеят да съберат подкрепа за първия мандат, от ПП-ДБ ще предложат състав на кабинет с втората папка.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че решението на Националното ръководство на партията е, че не могат да подкрепят правителство, „кадрувано от Бойко Борисов”. И добави: „Ние сме коалиция на политически партии. Не сме орган за реабилитация или амнистия”.

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов потвърди общата позиция на коалиция за първия мандат. „Обединението ни има потенциал”, поясни той. 

Коментар за изборите

Според Василев от коалицията не са успели да убедят достатъчно български граждани за това, че „европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват”.

От ПП-ДБ отчитат сериозни проблеми с провеждането на изборите. „Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини. Над 45 000 невалидни бюлетини в тези избори, при по-малко от 9000 на предишния вот със същия брой гласоподаватели”, каза Василев.

Борисов: Най-стабилното управление би било коалиция между големите партии

Притеснително, според него е, че в 303 от 700 рискови секции, е нямало видеонаблюдение. В 225 се е предавало, но с прекъсвания и без да се показват бюлетините на камерата. „От 700 от най-рисковите секции, само в 172 е имало реално видеонаблюдение”, посочи Василев.

Според съпредседателя на ПП има протоколи, където машинният вот и отчетеният от СИК „се разминават с доста”. „Има поправени протоколи, най-вероятно поправени в РИК. Първоначално е писан един вот, а след това е отчетен друг. В 31 РИК плюс 32-ия протокол от чужбина 1+1 не е равно на 2”, добави Василев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.