Нови заплахи за взривни устройства бяха получени в две столични гимназии

Нови заплахи за взривни устройства в две столични гимназии. Ден след като директорката на 81-во училище беше глобена, министър Демерджиев уточни, че случаят се проверява. От сектор "Образование" продължават да настояват процедурата за реакция при сигнал за бомба да се преразгледа - и да се съгласува с тях.

Само в четвъртък сигналите за бомба в 81-во училище в София са три. Вторият – с ултиматум децата да бъдат изведени от класните стаи до 15 часа. Сержант от 7-мо РУ дава устно разпореждане за евакуация, разказаха от ръководството.

„Ние няма как, при положение, че има повторна заплаха, и при разпореждане - да не освободим децата. В рамките на 5 минути бяха евакуирани около 1300 ученика”, разказва Цветан Спасов, зам.-директор на 81 СУ „Виктор Юго“ в София.

По-късно на директора Елена Налбантова е връчен акт – с твърдение, че сама е решила да изведе учениците. Ден по-късно от синдикат „Образование“ настояха да няма подобни санкции.

Училищните директори към МВР: Всяка раница, в която не знаем какво има, за нас е съмнителна

„Мисля, че е абсолютно грешно да се приеме този командно-административен стил да се налагат глоби и актове на директори”, посочи Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

„В конкретния случай се изясняват обстоятелствата – ако това се окаже така, естествено, че тази санкция ще падне”, категоричен е вътрешният министър Иван Демерджиев.

Спорът се задълбочи след като от синдиката се заканиха, че ще поискат оставката на министъра. Според Демерджиев обаче мотивите на председателя са лични. „Говорим за синдиката, който реагира по повод на това, че е санкциониран директор. Доколкото разбирам е съпруга на представител на синдиката”.

„В системата работят около 1500 жени, които са нечии съпруги”, подчерта Юлиян Петров от синдикат „Образование”.

Вижте процедурата за действие при бомбена заплаха, изготвена от МВР

Междувременно заплахите за бомба в гимназията в Младост не приключиха с края на четвъртъка. И в петък сутрин в МВР постъпва сигнал за бомба в 81-во средно училище в София – но униформените не намират взривно устройство и учебните часове продължават.
А подобен сценарий от четвъртък  се разиграва и в 105-о средно училище „Атанас Далчев“ в София.

„Първият сигнал в сутрешния час е постъпил по информация на МВР на електронната поща на МОН. В 14:30 часа отново полицаите бяха тук. След втория сигнал поисках да евакуираме децата, но ми казаха, че ако аз самоволно ги изведа – ще получа санкция в размер на 5 хиляди лева”, заяви Цветанка Костадинова, директор на 105 СУ „Атанас Далчев“ в София.

В 8 часа в петък сутрин полицаите отново влизат в класните стаи заради нова заплаха. „Идвайки, полицаите казаха „Вие направете оглед на училището – ние ще излезем на двора”. Казах, че това не е наша работа, аз не съм специалист по бомби – аз съм специалист по образование”, подчерта Костадинова.

„Полицията пое тази отговорност и няма никакво основание да се смята, че ние сме ги натоварили с допълнителна отговорност.  Обратното – това, което те визират, е обикновен първичен елементарен оглед … същинският оглед се прави от органите на МВР”, обясни министър Демерджиев.

СНХ: „Това, което проверяваха в стаите, са кошчетата. За мен това е проформа”, категорична е директорът на 105 СУ „Атанас Далчев“ в София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.