Коментар на Красимир Манов и Васил Тодоров

Цените ги намалиха, защото цялата зима бизнесът плащаше 30-40% по-скъп газ. Газът влизаше на ниските цени, а се плащаше скъпо, така се понижи цената в Чирен и "Булгаргаз" си реши проблемите. Ще запознаем обществеността с нарушенията на енергийния министър и ще сезираме прокуратурата. Той оказва натиск да се продават държавни терени на "Мариците". Това каза за "Твоят ден" Красимир Манов, енергиен експерт.

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ с 18% от май

По думите му Турция не се е появила да подпише договор за пренос на газ. "Липсваше президентът, енергийният министър, дори директорът на "Боташ". Така общият меморандум за сътрудничество на газопреносните оператори с Азербайджан няма сила, защото няма откъде да мине газът без Турция. Гърция също я нямаше - къде ще се разтоварва газът? Трябваше да се използва старото трасе на Трансбалканския газопровод, който има капацитет от 17-20 млрд. кубика", коментира той. 

От своя страна Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата заяви, че целта борсовата цена на TTF да съответва на продажната цена у нас, се е случило. "В сравнение с цените през май 2021 г. планираната е два пъти по-висока. Близо 17% е намаляло потреблението на газ в Европа. Договорката ни е компенсациите за тока да останат, докато ги има в ЕС. Редно е да останат и за цената на газа", посочи той. 

Според него меморандумът е продължение на договореностите на ниво ЕС-Азербайджан. "Енергоинтензивните предприятия трябва да се насочат към дългосрочни договори. Поне до средата на годината трябва да има компенсаторна програма за газа, а следва и да се направи одит в "Булгаргаз", смята Тодоров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.