В България няма болница, където да има достатъчно медицински сестри, обясни тя

Броят на медицинските сестри намалява с по около 1000 професионалисти годишно. Някои от тях избират да работят в Белгия и Германия, пише в. „Телеграф”.

Нов случай на агресия над медици в Самоков

„В България няма болница, където да има достатъчно медицински сестри. За последните 10 г. медицинските ни сестри са намалели с около 10 000 и сега са около 25 000 в страната”, обясни Милка Василева - председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Различни са причините за това. Все още има медицински сестри, които напускат, за да работят в чужбина, но тенденцията все още не е толкова голяма.

АГРЕСИЯ: Пребиха спешен медик от Враца пред дома му

Все още има нужда от около 30 000 медицински сестри, за което са нужни мерки, смята Василева. Средното възнаграждение на медсестрите е различно, но от организацията настояват да бъде три минимални работни заплати. Не всички болници могат да си позволят да осигуряват по 1500 лв./месечно на сестрите, допълни Василева.

Д-р Николова: Има тежък разлом в отношенията между лекари и пациенти

Недостиг на здравни специалисти в Пловдив

Медици - на протест в редица градове из страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook