Причината за недоволството са трудовите възнаграждения в сектора

Медици от Спешната помощ в цялата страна излязоха на протест. Основна причина за недоволството са ниските заплати в сектора и условията на работа В София демонстрацията започна пред сградата на Българската народна банка.   

„Искаме повишаване на нощния труд, на купоните за храна, категорията труд”, каза Дияна Желязкова, медицински фелдшер в Тополовград. 

Снимка: Лилия Мустакова, NOVA

От синдикат „Защита” заявиха, че са уговорени близо 10 милиона лева, с които да се покрият заплатите до края на годината. И били получили уверение за още 45 милиона в бюджета за 2023 година.

„Да се надяваме, че поне тази работа ще свършат, ако не съставят правителство, в противен случай ще бъде опънат палатков лагер”, заплаши Красимир Митов от синдиката.

Снимка: Лилия Мустакова, NOVA

С шествие по жълтите павета, протестът се премести под прозорците на депутатите. При тях слезе и един от тях, от парламентарната група на „Възраждане”. Демонстрацията прерасна в автошествие по ключови столични булеварди.

Медиците във Видин твърдят, че има сериозен недостиг на служители. Ако исканията им не бъдат чути, са в готовност да обявят и гладна стачка.

„Уж дават линейки, но това не са линейки, а преработени бусове за картофи и препарати, което няма нищо общо”, заяви д-р Емил Димитров.

В Русе, сред сериозните проблеми за работещите в отдалечените от областния град филиали, е липсата на транспорт до работа. Както и нищожната сума за храна.

Лекари и медицински сестри в Благоевград също поискаха спешни реформи. Заради сериозната липса на квалифицирани кадри в лечебното заведение работят огромен брой пенсионери. Медиците предупреждават - ако те се оттеглят, болницата ще блокира.

Снимка: Лилия Мустакова, NOVA

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.