Трябва ли да има по-тежки наказания за насилието над лекари

Когато се реанимира пациент, близките нямат работа на място.  Това заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова в студиото на „Здравей, България” по повод побоя, нанесен над неин колега в Самоков. 

Нападнаха медици от „Спешна помощ" в Самоков

По думите й има тежък разлом в отношенията между лекари и пациенти, както и недоверие „Зачестяват случаите на агресия. И ако тя преди време е била само вербална, сега все по-често става физическа”, подчерта медикът.

Разказ на нападнатия лекар в Самоков, ВИЖТЕ ВИДЕО от агресията

„Трябва да действаш като лекар. Не можеш да действаш под напора на нечии емоции”. Така д-р Николова коментира защо лекарите в Самоков са решили да не транспортират пациента, докато състоянието му не бъде стабилизирано, въпреки искането на близките му. 

Повдигнаха две обвинения на нападателите на лекаря в Самоков

Тя обясни, че кризата в отношенията пациент-медик имат дълбоки корени: „Има свръхизисквания към лекарите и съществено освен права, никой няма задължения”, допълни общопрактикуващият лекар.

Съпругата на починалия мъж от Самоков: Ще съдя лекарите

Управителният съвет на БЛС започва обучение на медици за работа в подобни на тази в Самоков екстремни ситуации.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.