Това заяви адвокатът им Аделина Натина

Повдигнаха две обвинения на нападателите на лекаря от Спешното отделение в Самоков. Едното е за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, а другото - за хулиганство. Това каза адвокатът им Аделина Натина. Максималното наказание, което могат да получат, е до 5 години затвор.

Прокуратурата ще поиска двамата да останат в ареста до 72 часа, заяви районният прокурор на Самоков Ваня Панева.

Братята осъзнават действията си и искат да сключат споразумение с прокуратурата. Обясняват действията си с афект след новината за смъртта на баща им.

Дежурният медицински екип обаче не възприел действията им по този начин, защото след нанесените удари лекарят и една сестра се е наложило да се заключат в съседна стая.

Съпругата на починалия мъж от Самоков: Ще съдя лекарите

„Близките нахълтаха през вратата. Притиснаха ме в ъгъла. Удариха ме няколко пъти, за щастие не фатално и не много сериозно, след което успяхме някак да се измъкнем”, разказа д-р Любомир Ал-Хакак. 

„Започнаха да ни гонят навън. Аз имам право да вляза при него. Докторът ме хвана и ме бута. Хвана ме и сестрата. И в един даден момент нямаше никой при него. Аз хванах доктора, за да го бия. Исках да го бия, той се затвори в стаята”, каза Маргарита Петрова - съпруга на починалия

53- годишният Борислав Петров е докаран в спешното отделение с тежък белодробен отток и с изключително високо кръвно, казват лекарите. Имало данни и че е диабетик. „Приет е веднага. Извикани са лекари от болницата в Самоков – по вътрешни болести и реаниматор. Положени са в рамките на 2 часа целият обем от реанимационни мероприятия, с които да се окаже помощ за спасяването на живота на този пациент”, заяви д-р Ивалина Трендафилова – директор на Спешния център в Самоков.

За 24 часа в ареста са синовете на Маргарита. Именно те, смятат от полицията, са нанесли ударите на д-р Ал-Хакак.

„Нямаше никакви побоища. Беше само една паника. Те са паднали долу и ние почнахме да сипем вода върху тях, а не че имаше някакъв бой. Това е абсолютно някаква грешка”, каза Ани Петрова - снаха на починалия.

Разказ на нападнатия лекар в Самоков, ВИЖТЕ ВИДЕО от агресията

„Много ниско морално, етично ниво на населението или поне на голяма част на населението. Моралното падение е огромно”, коментира д-р Любомир Ал-Хакак.

А в неделя следобед медикът и част от нападателите се видяха очи в очи при разпознаването, проведено в полицията.

„Тъй като те наистина съжаляват за случилото се,  ще поемат отговорността за случилото се и за своята постъпка. Съгласни са и разбират, че тяхното поведение е укоримо”, каза Аделина Натина.

Остава засиленото полицейско присъствие в района. Медиците разказват, че вчера вечерта напрежение е имало и между униформените и роднините на починалия пациент. От семейството отричат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.