21 филма се състезават за престижното отличие „Златна Палма”

Световният киноелит пристига на френската ривиера за 76-ото издание на фестивала в Кан. Официалното откриване е днес. За голямото филмово събитие се очаква да пристигнат звезди като Леонардо Ди Каприо, Натали Портман и Харисън Форд.

Всяка година фестивалът събира над 12 хиляди изявени творци от филмовата индустрия. Финалът е на 27-и май, когато ще бъде връчена и наградата „Златна Палма”. 21 филма се състезават за престижното отличие, като сред тях са лентата на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната Луна” и „Индиана Джоунс и часовникът на съдбата”.

"Да бъда президент на журито за мен е голяма чест. Ако се върнете назад във времето и погледнете хората, които са били председатели преди мен - все големи имена в света на киното. Чувството е много е приятно, всички се отнасят с теб по специален начин, но все пак си на кинофестивала в Кан. Нямам търпение да изгледам всички филми от селекцията заедно с останалите членове от журито", заяви Рубен Йостлунд, режисьор от Швеция и президент на журито.

Прожекцията на "Жана дю Бари" открива 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в света.

21 филма се съревновават за статуетката „Златна палма” в Кан

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.