Коментар на проф. Асен Балтов и д-р Валерий Плачков

Кои са най-честите травми при пътни инциденти? Темата в предаването „Пулс” по NOVA NEWS коментираха няколко специалисти.

В най-голямата спешна болница у нас – „Н. И. Пирогов” откриваме ортопедът травматолог проф. Асен Балтов. Той обяснява, че една от най-леките, но и често срещани травми е т. нар. изваждане на рамото. При катастрофи с повече пострадали се прави триаж, при който се определя кой пациент има най-спешна нужда от лекарска помощ, обяснява проф. Балтов. Когато има счупване на лопатката или ключицата, това говори за много тежка гръдна травма. При счупвания в областта на рамото – най-често има и коремна травма.

Д-р Валерий Плачков е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”. Тя е най-голямата в страната. „Това, което може много бързо да доведе до летален изход, е кръвоизлив в мозъка, коремната кухина или в гръдната кухина”, обясни д-р Плачков.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.