Той е носител на наградата на ЦЕРН за млади учени и на отличието „Джон Атанасов”

Средна оценка от много добър 4.84 изкараха четвъртокласниците на националното външно оценяване тази година. На изпитите по български език и математика се явиха над 52 000 деца. При дванадесетокласниците българският е по-слаб за тях и средната оценка по предмета е добър 3,93.   

„Добър 3,93”: Кои задачи по БЕЛ затрудниха зрелостниците

Сред всички над 47 000 зрелостници у нас, Стивън се отличава още от малък. Носител е на наградата на ЦЕРН за млади учени и на отличието „Джон Атанасов“ за дебютен пробив в областта на компютърните технологии. Преди четири месеца негова статия намира място в престижно международно издание. Всичко това заради любовта му към математиката.

„Винаги ми беше хоби, когато отивам в магазина, да пресмятам сметките. Имах възможността в края на 10-и клас да се запозная с моя научен ментор, който е професор. И да започна реална работа по математика”, сподели Стивън Спасов.

Той се бори с още 57 000 кандидати за място в престижния Колумбийски университет в Ню Йорк. „Аз съм в една специална програма, кръстена на учения Изидор Раби. В нея са избрани само 10 от тези 57 000.  Тази програма ще финансира научния ми труд. Още от първата година мога да започна платена работа като научен асистент”, каза зрелостникът.  

МОН обяви оценките от матурите

Добрата новина получава през март, което прави високите му оценки и на матурите само още една задължителна крачка преди заминаването за Америка. Изпитът обаче е ключов за зрелостниците, които искат да учат в България. Равносметката на Просветното министерство показа: тазгодишната средна оценка по български език е добър 3.93.

„Тя е най-близка до средния резултат през 2019 година. За съжаление, е по-ниска”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието - София Ваня Кастрева.

Основният проблем, на който се дължи този резултат, е липсата на т.нар. „функционална грамотност“, отчитат специалистите. „Трябва да продължи да се работи в тази посока – да анализират, да разсъждават, да приемат критично всяка информация”, посочи Кастрева.

МОН обяви резултатите от малките матури

Справянето с тези предизвикателства би довело до по-висок резултат на матурите догодина, надяват се експертите.

Плановете на 19-годишния Стивън се простират много по-напред и нагоре – към покоряването на нови академични върхове зад граница. Планира и да помага на други като него. „Предвиждам много често да се връщам в България, докато уча, и да помагам. Вече се свързаха няколко човека с мен да им помагам за кандидатурите им”, сподели момчето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.